Tarun Taikakakut

maanantai 6. toukokuuta 2013

Macaron-leivokset

Moi!
Tein macaron-leivoksia siskoni kutsuille kahvipöytään. Olen tehnyt näitä muutamia kertoja ennenkin ja kuoret ovat aina onnistuneet, siinä olen ollut kyllä onnekas! :D Kerran olen käyttänyt "väärää" mantelijauhetta, eli kuorellisista manteleista valmistettua ja ne macaronit olivat kyllä vähän rumempia kuin normaalit, mutta aivan saman makuisia.Tein macaroneista tällä kertaa aika isoja. Macaron-leivokset ovat tosi makeita ja maistuvat manteliselta marengilta joten ovat marengin ystävien herkkua :)

Hyvä pohjien ohje löytyy täältä
Mahtavia vinkkejä löytyy myös Mansikkamäen Eben blogista täältä.
Ja huippukooste Jauhot suussa-blogissa täällä
Safkaseireeniltä löytyy myös mahtava tietopaketti täältä
Todella kaunis kuvakooste täältä!
Kinuskikreemillä täytettyjä löytyy blogistani täältä.

Lusikka auttaa hahmottamaan macaron-leivosten todellisen koon.


Macaron-leivokset:
100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200 g tomusokeria
4 rkl sokeria
väriainetta ja makuaineita tarvittaessa (vaniljasokeri, erilaiset aromit)

1. Sekoita keskenään mantelijauhe sekä tomusokeri.
2. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa, kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää.
3. Sekoita manteli+tomusokeriseos nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon. Taikina ei saisi olla liian kovaa, muttei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pitäisi olla tasainen pinta eikä siihen saisi jäädä huippuja. Jos jää, on taikina liian paksua ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella.
4. Laita taikina pursotinpussiin jossa on iso pyöreäpäinen tylla. Pursota halkaisijaltaan noin 2 cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten ja anna niiden sen jälkeen levätä noin tunnin verran.
5. Lämmitä uuni 150 asteeseen, ja paista macaronseja keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä oman makusi mukaan. Kuoret voi pakastaa ja täyttää myöhemmin.

Ohje kopioitu Mansikkamäki-blogista täältä.


Tein kolmea erilaista macaronia, keltaisissa kuorissa on lemon curd-tahnaa, vihreissä on tummasuklaa-lime-täyte (limen makua en saanut millään esiin, vaikka tuplasin sen määrän...) ja vaaleanpunaisissa on valkosuklaa-vadelma-täyte. Kaikki täyteohjeet on Kermaruusun sivuilta täältä. Sivuilla on todella paljon macaron-aiheista juttua, Kermaruusu taitaa olla aikamoinen macaron-expertti :)

 Lisäys 15.5.2013 Sain siskolta kuvia macaroneistani :)



Terveisin Taru

9 kommenttia:

  1. Hei Taru! Olet kyllä onnekas! :) Hienoja! Tein itsekkin näitä ja päivittyy blogiin torstaina. Äitini on macaronstaituri ja aina tehnyt meillä ne jablogissani hänen macaronsit vain esillä. Nyt vihdoin uskaltauduin itse kokeilemaan. 80% macaronseista epäonnistui! Kokeilen vielä uudestaan, koska on varma, että periksi en anna :D Minulla onnistui siis samasta taikinasta todella hienosti ja epäonnistui myöskin, joten nämä on todella herkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sanna! Näin äitisi macaronit ja olivat kyllä kauniita :) Miten ne sinun epäonnistuivat??? Lue ihmeessä ohje jonka linkki tässä päivityksessä on, siinä on arvokkaita vinkkejä. Mansikkamäen Eben ohje on myös mahtava: http://ebetys.blogspot.fi/2012/10/macaron-ohje.html Hänenkin ohjeellaan olen onnistunut. Nämä ovat kyllä sellaisia leivoksia jotka vaativat joskus useitakin kokeilukertoja. Itse tein leivokset siskon kutsuille viime tipassa ja olin kyllä aika uhkarohkea koska tiesin, että riskit on suuret. Porukka ihastui leivoksiin ja saan kuulemma tehdä niitä tulevaisuudessa lisää, joten harjoituksia on luvassa :)

      Poista
    2. Siis jäivät liian kosteaksi, eikä sitä pohjaa muodostunu kaikkiin :( äitikin ihmetteli, kun hänen ohjeella ja aina kuulemma onnistuu! :) käynpäs katsomassa! kiitos vinkistä! pakko lähteä vielä macaronmatkalle heti kun ehtii :) mutta nyt 50v. juhlat lähestyy ja teenkin sen sinun suositusten mukaisen mansikkatäytteen laktoosittomana! :)

      Poista
    3. On se ihmeellinen leivonnainen tuo macaron! En tiedä näistä niin paljon, että osaisin auttaa sinua tässä ongelmassa. Annoitko pinnan kuivua ennen paistoa? Se ainakin vaikuttaa macaronin "jalan" muodostumiseen. Se Kinuskikissan mansikkatäyte on kivan helppo ja raikas! :) Onko sinulla Kinuskikissan kirja?

      Poista
  2. Taiten 'oikeaoppisesti' tehtyjä!
    Elän Macaron -kakkusten ympäröimänä, joten suhtaudun toteutuksiin kriittisesti olematta itse taituri.

    nami-hiiri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kovasti :D Yksi vieraista joka näitä söi, sanoi syöneensä macaroneja Pariisissa ja sanoi minun leivosten olevan parempia! Nämä teidän kehut nousevat kohta mulla hattuun ;D

      Poista
  3. Lemon Curd on aivan ihana täyte Macaroneille :) Nuo muutkin kuullostavat ihanilta ja näyttävät tosi herkuilta :)

    Tein näitä useita kertoja n. vuosi sitten. Kokeilin useita ohjeita, mutten saanut kertaakaan täysin onnistumaan. Suurin osa oli täydellisiä ulkoisesti, mutta sisältä onttoja. Toki hyvänmakuisia siitä huolimatta :) Sitten taas ne pari hassua kertaa kun onnistuin saamaan sisältä "ei-ontoiksi", olivat macaronit päältä päin kaikkea muuta kuin onnistuneita (=puoliksi palaneita). Tulin siihen lopputulokseen, että syy on uunissani. Macaronit ei paistu sisältä tarpeeksi, mutta alkavat jo pikku hiljaa saada väriä pintaansa. Laskin uunin lämpötilaakin, mutta tällöin macaronit eivät muodostaneet jalkaa lainkaan. Hankalia, mutta niin herkullisia :) Nyt tekisi mieli koittaa näitä(kin) uudestaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemon curd oli melko sitruunainen ja jakoi mielipiteitä kahvittelijoissa :) Itse en siitä tykännyt, oli jotenkin hyökkäävä tai sitten olin laittanut sitä liikaa ;)

      Nuo pirulaiset on kyllä niin mahdottomia leipoa... joka kerta kun näitä joku pyytää tekemään niin tuskanhiki on heti päällä. Pelkään joka kerta näiden tekemistä ihan hirveästi ;D Ehkä se on juuri se joka ihmisiä näissä kiehtoo, jos näissä onnistuu tulee kyllä ihan voittaja-olo! ;D
      Minusta se ei haittaa jos ovat vähän onttoja, kyllä sellaisia pieniä ilmataskuja tulee väkisinkin. Jos ovat kauniitakin päältä niin laskisin onnistumiseksi ;)

      Sitten myönnän tässä julkisesti, että en pidä näistä ollenkaan... ovat aivan kauhean makeita. Mieskään ei tykkää. Mutta siskoni jolle olen näitä muutaman kerran tehnyt, rakastaa näitä :) Ja toisaalta ihan hyvä, ettei ihan kaikesta tässä maailmassa pidäkään ;D

      Kiva kun laitoit tähän kommenttia niin sain samalla lisäiltyä vinkki-linkkejä :)

      Poista
    2. Makuja on monia :) Olen itse laittanut väleihin tuota Lemon Curdia, vadelmahilloa ja suklaaganachea, mutta jälkimmäisillä tuli liian makea kokonaisuudet miunkin makuun. Lemon Curd sen sijaan taittoi liiallista makeutta. Ne olivat omaan makuuni niin täydellisiä makean kirpeitä suupaloja, että olisin mielelläni syönyt ne kaikki itsekseni :) Mutta tosiaan kaikki ei tykkää kaikesta :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊