Tarun Taikakakut

torstai 31. lokakuuta 2013

Leilan New York-juustokakku Passionhedelmästä

Moikka!
Pitkään on ollut haaveissa tehdä passionhedelmästä juustokakkua ja toinen haave on ollut kokeilla uunissa paistettavaa juustokakkua. Kun veljeni vaimo ehdotti kokeiltavaksi tätä Leilan kakkua, ei tarvinnut miettiä kahta kertaa :) Muutenkin kokeiltavien lista on hirmu pitkä, niin tässähän meni kaksi kärpästä samalla iskulla ;D Ohje on Leilan Vielä yksi pala!-kirjasta. Kakkuun uppoaa melko määrä passionhedelmää joten kovin halvasta kakusta ei ole kyse, minulla 16 passionhedelmää maksoi Prismassa 9,97€! 
Tulkitsin ohjeen jotenkin niin, että keksimurskaa pitäisi nostaa myös vuoan reunoille, mutta näin ei siis ole. Tekevälle sattuu ja tekemättä ei opi ;D Ja me itseasiassa tykättiin kun keksiä oli myös reunalla, joten jokainen laittakoon tavallaan.
Englannin kielinen ohje löytyy mustikka-versiona Leilan sivuilta ja ruotsin kielinen videon sisältävä ohje löytyy täältä.


Keksipohja:
300 g digestivekeksejä
150 g voita

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Murskaa keksit tehosekoittimessa ja sulata voi, yhdistä nämä ja painele 24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Kypsennä pohjaa uunin keskitasolla 10 minuuttia ja anna jäähtyä. Tee tällä aikaa täyte.

Täyte:
600 g philadelphia tuorejuustoa
250g maitorahkaa
2 rkl sulatettua voita
1 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä (maizenaa)
3 kananmunaa
15 passionhedelmän mehut
200 g valkoista suklaata

Osta kaupasta mahdollisimman ryppyisiä passionhedelmiä, ne ovat kypsimpiä. Halkaise passionhedelmät, kaavi sisukset ja siivilöi hedelmien mehu. Minä painelin ja rapsuttelin lusikalla hedelmälihaa siivilässä, näin saa kaiken mehun irti, eikä siemenet mene mehun juokkoon. Laita mehu sivuun ja valmista täyte. Vatkaa tuorejuusto, rahka ja sokeri. Lisää joukkoon myös voisula ohuena nauhana ja maizena muutamassa erässä. Vatkaa joukkoon kananmunat yksitellen ja lopuksi passionhedelmien mehu, sekoita tasaiseksi. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa lautasella ja lisää lopuksi lämpimänä täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja paista 175 asteessa 40 minuuttia. Sammuta uuni ja anna kakun olla vielä 30 minuuttia uunin jälkilämmössä.

Peitä kakku tarvittaessa foliolla jos se saa liikaa väriä. Minulla kakku ei saanut väriä juuri lainkaan ja oli aivan ihanan mehevä ja täydellinen. Suklaapossulta olen kuullut, että uunijuustokakkua ei kannata paistaa liian kauan, muuten se kuivuu, ja juuri siksi uskalsin ottaa kakun uunista vaikkei se ollut paljoa väriä saanut. Ja hyvä näin :)

Koristeeksi tehtiin passionhillosta vedellä ohennettuna kastike.

Sitten hieman kakun mausta :) Ensimmäisenä ajatuksena oli, että sokeria lisää! Kakku tuntui happamalta, mutta silti pehmeältä. Seuraava lusikallinen oli hieman parempi, toinen vielä parempi ja niin edelleen. Kakku maistui kokoajan paremmalta ja ensimmäisen palan jälkeen teki mieli ottaa toinen :) Pohjakin oli aivan ihanaa ja tuntui ihan sulavan suuhun. Minun kakkuni happamuus saattoi johtua siitä, etten löytänyt kaupasta kovin ryppyisiä passionhedelmiä joten tuoreempi hedelmä saattaa olla happamampi. Suosittelen tekemään kakun ohjeen mukaan, ilman lisäsokeria, koska kakku oli todella ihanaa ja koostumus uunissa paistettavassa juustokakussa on aivan omaa luokkaansa :)

Terveisin Taru

20 kommenttia:

  1. Voi miten ihanan näköistä. passion hedelmän maku kutkuttelee minun makuhermojani oivallisesti...aikamoisen rapsutsurakan saa kyllä hedelmien kanssa tehä...suurkeittiöille on kait olemassa passionsosetta, mitä tähän varmaankin voisi käyttää....sitä ei vaan vähittäiskaupoista taida löytyä vielä...

    Just viime viikonloppuna puhuttiinvierailulla olleen siskoni kanssa miten tekis paistettua juustokakkua mielä....hän myös on passinfani....onneksi etä ollut sillon vielä julkaissut tätä ohjetta. Meidänhän olis pitäny ruveta tekemään tätä, vaikka syötävää oli jo yllin kyllin. Sieppaan kyllä ohjeen heti mukaani (vaikka kirjakin on kyllä edelleenkin hyllyssä...) tehtäväksi tuonnempana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimmi :) Sellainen passionsose olisikin mahtavaa! Passion on kyllä ihana hedelmä ja moni siitä tykkääkin. Se on niin ihanan raikas ja eksoottinen. Nyt sitten kaivat kirjan esille ja teet kakun viimeistään sitten kun näet taas siskosi :) Pääsette yhdessä nauttimaan siitä :) Minäkin teen kakun pian uudestaan!

      Poista
  2. Ompas ihanan näköinen! Passionhedelmää saa ainakin tukuista pakkasensta suoraan pyreenä, ilman siemeniä. Ihan ehdoton passionherkkuja tehden. Huumorintajuhan siinä menee kun erottelee siemeniä mehusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi :) Sellainen valmispyre olisi kyllä helppo käyttää! Kyllä sitä hedelmälihaa sai siivilässä hetken pyöritellä, että kaikki mehu ja liha oli irti siemenistä. Kakku oli silti kyllä sen arvoinen :D

      Poista
  3. Voi kun ihana, aivan täydellisen näköinen! Passionhedelmät sopivat tähän varmaan todella mainiosti. Aikamoisen hommat olet kyllä saanut tehdä siementen erottelussa. Mutta oli varmaan vaivan väärtti :) Tuota Kirsin mainitsemaan pyreetä olisi hienoa saada itselleenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :D Sain vihdoin tehtyä sen uunijuustokakun, kun puhetta on ollut :) Kaivelin vanhoja kuvia ja olen tehnyt joskus pari vuotta sitten yhden, mutta olin ihan unohtanut sen.
      Minä laitoin ison siivilän täytekulhon päälle ja kaavin hedelmät suoraan siihen, sitten lusikalla painelin ja pyörittelin massaa ja mehu valui suoraan täytteeseen. Saatiin siinä tyttären kanssa ihmetellä sammakon kudulta näyttävää massaa, ihan hauskaa siis oli ;D Ja ehdottomasti työ oli vaivansa arvoinen, niin kuin usein leivonnassa ;)
      Tukkukortti olis kyllä kova sana, mutta siitä taitaa olla turha haaveilla...

      Poista
  4. En tiedä mikä siinä on, mutta itselläni tulee harvoin tehtyä näitä uuni-juustokakkuja. Ja ne olisi niin älyttömän hyviä!! Tämä sinun kakku näyttää kyllä komealta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi :) No mulla on ollut ihan sama juttu! Olen joskus kerran aikaisempaa tehnyt äidilleni uunijuustokakun, mutta siihen unohtui niihin parempi tutustuminen, vaikka kakku oli ihanaa. On kyllä pitänyt tehdä monet monet kerrat. Nyt kun ehdotus tuli, tartuin siihen heti koska passionhedelmä kiehtoi niin paljon! ;D

      Poista
  5. Kiitos vielä kerran kakusta! Se oli täydellistä! ! Nam:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ja kiitos Teija! Kiitos itsellesi ideasta ja kirjan lainaamisesta! ;D

      Poista
  6. Näyttää täydelliseltä! Uunijuustokakut ovat kyllä ihan parhautta! :) tätä kun saisi pienen palan.. nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapanda :) Tämä oli kyllä ihanan pehmoista! Kakkufaksi tarttis jonkun keksiä, niin sais läheteltyä maistiaisia ;D

      Poista
  7. Hyvältä näyttää!! Uunissa paistettavaa juustokakkua saa aivan liian harvoin. Se on tosi hyvää! Varmaan toimii passionkin tuossa kivasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna Pauliina :) Passion toimi kyllä tosi hyvin tässä! Oli raikas kakku :)

      Poista
  8. Oi varmasti ihananmakuista! Passionsosetta on joo olemassa ilman siemeniä (pakasteena), mutta kaupoista sitä ei oikein taida löytyä. Täytyykin joku päivä tukussa käydä kurkkaamassa, jospa sitä sieltä saisin. Sen voin sanoa että se on kyllä todella kätevä tuote, kun on kodin ulkopuolella tullut käytettyä sitä! Pitäisi vielä ihan ruokakauppoihinkin sitä saada. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Essi, hyvää tämä kyllä oli :) Tuollainen pyre olisi kyllä mahtava saada kauppoihinkin!

      Poista
  9. Hei!
    Toimisikohan tämä mango-versiona? Saisi hieman huokeammin raaka-aineet, jos käyttäisi purkkimangoa täytteessä. Osaatko vihjata millä määrällä kannattaisi lähteä kokeilemaan? Makua saisi varmasti lisää, jos korvaisi osan tuorejuustosta mangotuorejuustolla? Kärsisiköhän koostumus pahasti, jos laittaisi 500g rahkaa ja 200g tuorejuustoa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Heidi! Jos itse lähtisin tekemään tästä mango-versiota niin laittaisin 3 prk (yht.600g) mangotuorejuustoa ja yhden rahkapurkin. Muuten mangon makua ei tule tarpeeksi. Ja koska kyseessä on juustokakku niin en haluaisi muuttaa juuston määrää. Enkä osaa sanoa mitä se tekisi koostumukselle jos vaihdat juustot rahkaan. Säilykemangokin on aika mietoa, mutta kakun koostumuksen takia en uskaltaisi laittaa sitä kuin yhden purkin, sauvasekoittimella soseutettuna. Mietin vaan tuota soseen määrää, että tuleeko kakusta sitten liian löysä koska yhdessä passionhedelmässä on mehua vain 1-2 ruokalusikallista.
      Toinen ajatus joka tuli, olisi sellainen, että jos laittaisi kaikki 3 purkkia mangotuorejuustoa ja lisäksi parin passionhedelmän mehut? Vai halusitko välttää passionia kokonaan? Tai sitten voisi käyttää myös mango-passionhilloa makua antamaan ja vähentää sokerin määrää.
      Toivottavasti keksit itsellesi sopivan ratkaisun! :)

      Poista
    2. Moi! Tein hieman soveltaen ja budjettiystävällisemmin. Eli laitoin 500g maitorahkaa, 1 purkki mangotuorejuustoa, 1 purkki maustamatonta sekä yhden kuohukerman. Olisi voinut kyllä hyvin laittaa kaksi tai kolmekin purkkia mangotuorejuustoa, mutta koska laitoin bonnen mangososetta kakun päälle ennen paistoa niin mango maistui kuitenkin nätisti. :) Koostumus ei mielestäni ollut ollenkaan huono, vaikka rahkaa olikin paljon! Sai hieman paremmalla omallatunnolla ottaa toisenkin palan. :)

      Poista
    3. Moi Heidi! Kiva kuulla, että kakku oli näin muutettuna hyvää! Voisin itsekin joskus kokeilla mangoversiota! ;D

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊