Tarun Taikakakut

lauantai 10. toukokuuta 2014

Mustikka-murupiirakka ja itsetehty vaniljakastike

Moikka!
Minulla on täällä vaikeuksia olla leipomatta... siksi eilen, kun ei ollut mitään muuta tekemistä niin päätin tehdä erittäin helpon piirakan ja sille vaniljakastikkeen. Molemmat olivat todella vaivattomia ja helppoja! Tämän aivan ihanan ohjeen löysin Kakkutaikurin blogista täältä. Piirakan ohje on peräisin hänen äidiltään. 
Piirakan ohjeeseen en koskenut, mutta vaniljakastikkeen ohjeen muokkailin itselle sopivaksi ja helpommaksi yhdistellen Kakkutaikurin kahta ohjetta ja googlettamalla tutkin muita ohjeita. Halusin nimittäin munan pois ohjeesta. Joissakin ohjeissa kastikkeeseen tuli neljäkin keltuaista... Munilla tehty taitaa olla sitä aitoa, mutta itse halusin nyt oikoa tässä asiassa. Voi miten helppoa tämän kastikkeen teko olikaan! En ole ikinä oikein tykännyt kaupan valmiista vaniljakastikkeista, niissä on jokin maku josta en pidä. Mutta tämä oli oikein makoisaa, nam! Suosittelen kokeilemaan!


Tee ensin kastike, jotta se ehtii jäähtyä ja kylmettyä ennen tarjoilua! 

Vaniljakastike:
2 dl kermaa 
2 dl maitoa
2 rkl sokeria 
2 rkl maizena maissitärkkelystä
1 vaniljatanko

Kuvassa olevan kannun (0,5 litraa) saa täyteen näillä määrillä:
4 dl kermaa
2 dl maitoa
3 rkl sokeria
3 rkl maizenaa
1 vaniljatanko

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi veitsellä sisältä siemenet. Mittaa kattilaan kerma, maito, halkaistu vaniljatanko ja siemenet, sokeri ja maizena. Sekoita seosta kunnolla vispilällä jotta maizena liukenee nesteeseen. Keitä pari minuuttia hiljalleen kokoajan sekoittaen kunnes kastikkeen koostumus on hieman paksuuntunut ja ota kattila pois levyltä. Jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua. Kastike paksuuntuu kylmetessään. Muista poistaa vaniljatangon puolikkaat kastikkeesta!

Piirakka:
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria 
1 dl maitoa 

3 dl mustikoita 

Sulata voi. Mittaa astiaan sokeri ja jauhot ja sekoita ne voisulaan niin että seoksesta tulee murumainen. Ota noin reilu dl seoksesta syrjään. Se lisätään piirakan päälle ennen paistoa. 
Lisää loppuun seokseen muna, leivinjauhe, vaniljasokeri ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. 
Kaada taikina piirakkavuokaan, lisää päälle mustikat ja lopuksi alussa erottamasi muruseos. 
Paista 200 asteessa 30 minuuttia. 

Piirakka oli myös aivan ihanaa, pohja oli todella pehmoinen. Oikein mainio peruspiirakka-resepti jota varmasti tulen vielä useasti käyttämään :) Ja sitten syy miksi ette saa piirakasta palakuvaa... Nyt kun olen raskaana, niin tuntuu, että mikään ei mene niinkuin pitäisi, piirakka jäi nimittäin pikkuisen raa'aksi keskeltä. En halunnut, että piirakka kuivuu joten otin sen pois uunista 25 minuutin kohdalla koska reunat olivat jo kunnolla ruskeat. Piirakasta ei saanut kauniita palakuvia koska palan kärki oli aina pehmeä ja lyhistynyt. Mutta onneksi maku oli mitä mainioin! Pitäkää te siis piirakkaa uunissa täydet 30 minuuttia ;D

Terveisin Taru

14 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta! Kananmunaton kastike tuli kuin tilauksesta, kun tällä hetkellä haalin itselleni munattomia reseptejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Hienoa, että reseptistä oli heti iloa :) Vaniljakastike oli mielestäni todella herkullista ja piirakkakin oli erittäin hyvää!

      Poista
  2. Nam näyttää hyvältä, tuota vaniljakastiketta täytyy kokeilla kunhan vaan kerkeän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :D Kokeile ihmeessä, se oli kyllä tosi hyvää :)

      Poista
  3. Aivan ihanan näköistä! Itsetehty vaniljakastike on hyvää ja taatusti todella maukasta tuon piirakan kanssa! Päällä vielä rapea murupäällinen, nam! Ihanaa, että jaksat vielä leipoa ja jakaa hyväksi havaitsemiasi ohjeita ja vinkkejä kanssamme :D Huomasin, että piirakan pohja ja päällinen muistuttaa hieman tekemääni omenapiirakkaa http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/08/omenapiirakka-murupaallisella.html Sekin oli aivan ihanan pehmoista, kosteaa ja todella hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä olivat kyllä aivan ihania yhdessä ja erikseenkin :) Teen varmasti vielä useaan kertaan näitä. Olivat tosi vaivattomia ja kivasti kastike jäähtyi sopivaksi siinä ajassa kun piirakka paistui ja jäähtyi ;) Ihanalta näytti sinunkin piirakka :) Katseli aiemmin myös sinun vaniljakastiketta, mutta päädyin sitten säveltämään oman :)
      Jaksaisin minä tehdä vaikka mitä, mutta selkä ja lantio ovat nyt sanoneet sopimuksensa irti kaikesta seisomahommasta... melko turhauttavaa välillä, kun olen aikamoinen touhuilija niin en tahdo osata olla paikallaan. Kauaa ei toivottavasti tarvitse enää kärvistellä! ;)

      Poista
  4. Oijoi nam mikä yhdistelmä, tekis melkein mieli alkaa tekemään mustikkapiirakkaa just nyt. Eilen löysin pakastimesta vielä yhden rasian itse poimittuja mustikoita ja otin niitä muutaman lusikallisen rahkan päälle. Loput päätin säästää juurikin mustikkapiirakkaa varten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, tämä oli kyllä tosi mainio yhdistelmä. Mullakin on vielä pari desiä mustikkaa pakkasessa ja ne onkin sitten käytettävä harkiten ;D

      Poista
  5. Hyvää piirakkaa tuli. Laitoin vielä rahkaseoksen muruseoksen alle, kun en kastiketta halunnut tehdä, eikä jäätelöakään ollut....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä ihana ohje ja tuo sinun versiosi kuulostaa ja näytti aivan ihanalta :)
      Multa ei jäätelöä puutu! ;D Pakkasessa melkoinen repertuaari erilaisia jäätelöitä... eilen ja tänään täällä on ollut 28 astetta lämmintä ja kun olen ihan viimeisilläni raskaana niin tulee herkuteltua tällä helpottavalla herkulla :)

      Poista
  6. Heippa! Onnistuuko jos teen pellillisen? :) Tuplaanko ainekset? Kuinka kauan pitää paistaa? Entä onnistuukohan gluteenittomista jauhoista? :) Ihania ohjeita, kiitos! ♡ - milla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Milla! Kyllä tämä varmaan onnistuu pellillisenä, mutta tekisin kyllä kolminkertaisena taikinan, paistoaika pysyy samana koska piirakka ei ole kuitenkaan paksumpi. Gluteenittomat jauhot ei ole minulle kovin tuttuja, olen tehnyt vain sokerikakkupohjia noista jauhoista. Sinun pitää rohkeasti vaan kokeilla itse :) Kiva, että löysit ihania ohjeita :) Tulehan kertomaan sitten, että miten onnistuit gluteenittomilla jauhoilla niin minäkin opin lisää niistä! :)

      Poista
  7. Tein tätä piirakkaa omenoilla ja hyvää tuli! Pitää kokeilla tämä mustikkainenkin versio :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Anu! :) Tämä on tosi ihanan pehmoinen taikina ja olen itsekin ajatellut tekeväni tätä omenoista. Kakkutaikuri (jonka ohje tämä on) teki niin, että laittoi vaniljakreemin tuohon pohjan päälle, sitten omenat ja muru. Tämä yhdistelmä jäi kyllä kutkuttamaan mieltä ;D

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊