Tarun Taikakakut

perjantai 17. lokakuuta 2014

Pyöreä kinkkuvoileipäkakku (n.25 henkilölle)

Moi!
Tässä ohje erittäin herkulliseen pyöreään kinkkuvoileipäkakkuun. Olen tehnyt kakun kymmeniä kertoja ja aina vaan kakku pitää suosionsa. Kakku on tehty kokonaan tuorejuustoista joten se ei ole tunkkaista vaan raikasta ja maukasta. Ystävät ja sukulaiset tilaavat tätä minulta paljon ja olen tehnyt tätä tosi usein omiin juhliin. Tämä vaihekuviin päässyt kakku meni äidilleni syntymäpäivälahjaksi. Kakun resepti on alunperin Pullahiiri Tarulta, kiitokset hänelle hyvästä ohjeesta :) Olen muuttanut ohjeen isommaksi ja tekotapa on erilainen. Alla on siis ohje niin kuinka minä sen teen. Alkuperäinen ohje löytyy Pullahiireltä täältä.
Toivottavasti tästä ohjeesta on iloa teille :)


Kinkkuvoileipäkakku 26-28cm vuokaan
(n. 25 henkilölle)

1½-2 pkt Reilu-paahtoleipää
(Reilu-paahtoleipä on paksumpaa kuin muut paahtoleivät)

Täyte 1.
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g yrtti tuorejuustoa
150 g creme fraishea
250-300 g ohuen ohutta palvikinkkua
1 hyvän kokoinen maustekurkku tai 2 pientä
ruukku ruohosipulia
mustapippuria

Täyte 2.
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g creme fraishea
1 punainen paprika
n. 15cm pala kurkkua
mustapippuria
ripaus suolaa

Kostutus:
n. 3-4 dl lihalientä
(jos käytät Reilu-paahtoleipää kostutusta menee 4 dl)

Kuorrutus:
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria
 suolaa

Koristeeksi jääsalaattia, herneenversoja, kinkkua, tomaattia yms.

Keitä ensimmäisenä lihaliemi: 1 lihaliemikuutio + ½ litraa vettä. Jätä jäähtymään.
(Tästä jää hieman ylimääräistä) 

Vuoraa 26cm kakkuvuoka kelmulla. Jätä ulkopuolelle reilusti ylimääräistä kelmua niin saat käännettyä kelmujen päät kakun päälle. Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois. 

Mittaa kulhoon Täytteen 1. tuorejuustot, creme fraishe, pieneksi paloiteltu maustekurkku, silputtu ruohosipuli sekä mausteet. Lisää vielä pieneksi pilkottu kinkku. Sekoita kunnolla kaikki yhteen.

Mittaa Täytteen 2. tuorejuusto, creme fraishe ja mausteet kulhoon ja sekoita. Lisää pesty ja pieneksi pilkottu paprika. Raasta pesty kurkku ja valuta siivilässä siitä hieman painellen ylimääräinen neste pois. Lisää kurkkuraaste täytteen joukkoon ja sekoita täyte tasaiseksi.


Leikkaa halutessasi leivistä ohuelti reunoja pois.
Lado vuoan pohjalle ensimmäinen kerros leipää, leipää menee seitsemän kappaletta, 5 kokonaista ja 2 puoliksi leikattua (katso kuva). Kostuta varovasti lihaliemellä ja levitä puolet Täyteestä 1. leipien päälle. Laita leipiä uusi 7 kappaleen kerros, kostuta ja levitä päälle Täyte 2. kokonaan. Laita taas leipiä 7 kappaletta ja kostuta. Laita tähän päälle loput Täytteestä 1. Viimeisen täytekerroksen päälle tulee vielä leipäkerros. Kostuta ja käännä ylimääräiset kelmut voileipäkakun päälle tai tarvittaessa lisää hieman kelmua suojaamaan voileipäkakkua. Painele kakku vuokaan tiiviisti. Laita esim. painava reseptikirja painoksi voileipäkakun päälle. Nosta kylmään maustumaan ja vetäytymään yön yli.


Avaa kelmut voileipäkakun päältä ja aseta tarjoiluastia väärinperin kakun pintaa vasten. Pyöräytä kakku ja lautanen ympäri. Nosta sitten vuoka pois ja poista kaikki kelmut. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto sekä valkopippuri ja suola. Levitä kuorrute voileipäkakun päälle ja halutessasi voit vielä pursottaa kakun reunaan pursotuksia. Koristele kuorrutettu voileipäkakku tuoreella salaatilla, yrteillä, hedelmillä ja vihanneksilla.

Tässä eräs huomioni. Olen tehnyt kakkua useasti myös laktoosittomana ja tähän mennessä ainoa laktoositon ja maustamaton tuorejuusto löytyy Violalta ja tämä tuorejuusto sisältää rasvaa vain 13%. Laktoositon kakku ei ole lainkaan niin hyvää kuin normaalirasvaiseen tuorejuustoon tehty. Jos siis haluat mahdollisimman maukasta kakkua, eikä sen ole pakko olla laktoositonta niin tee ihmeessä kakkusi normaalirasvaisesta tuorejuustosta.

Lisäys! Viola uusi tuorejuustonsa huhtikuun lopulla. Kaikki tuorejuustot muuttuivat laktoosittomiksi ja uuden maustamattoman tuorejuuston rasvaprosentti nousi 25%:iin. Tästä pääset lukemaan uudistuksesta.

Terveisin Taru

39 kommenttia:

  1. Upea kakku! Minä jaksan ihastella tuota kaunista kuorrutustasi, kunpa oppisin minäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Peggy :) Useamman olen saanut harjoitella, ei ne aina hienoja ole ollut ;D

      Poista
  2. Minäkin olen tykästynyt noihin Pullahiiren voikkarikakkuohjeisiin. Ne täytteet käyvät erittäin passelisti myös mm. uuniperunoiden täytteiksi. Nam, nyt alkoikin tekemään mieli uuniperunoita.... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katos me ollaankin täällä yhtä aikaa! Samaan aikaan painettiin entteriä, kun tuli kommentteihin sama kellonaika! :D
      Nuo ohjeet on ihania! Kalakakkukin on aivan mahtavan makuista :) Enpä ole kokeillut täytteitä uuniperunoihin! Tuo kinkkutäyte on niin hyvää ihan sellaisenaan, se sopisi varmasti mainiosti perunalle! Kiitos vinkistä :)

      Poista
  3. Voihan namskis mikä kakku! Totta se, että se vähärasvaisuus verottaa makua. Upeat pursotuksetkin, pitäisikin ens kerralla kokeilla pursotuksia voikkarikakkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :) Tämä on todella hyvää! Nuo pursotukset on kivat, mutta kuorrutusta ei kannata hirveästi laittaa kun sitä ei ole kiva syödä suuria määriä. Esimerkiksi reunoja ei kannata pursotella. Tuossa päällä ne tuovat kyllä ihanaa juhlavuutta ja näyttävyyttä :)

      Poista
  4. Kivalta näyttää tuo kakku. Ohje tuntuu myös hyvältä ja kiva kun kuvitit myös. Tätä olisi kiva kokeilla seuraaviin juhliini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma :) Olen jo pitkään suunnitellut laittavani kuvalliset ohjeet pyöreästä voileipäkakusta tänne, mutta aina se kamera ja kuvaaminen unohtuu työn touhussa. Kokeile ihmeessä, olen saanut todella paljon kehuja kakun maukkaudesta :)

      Poista
  5. Tämähän on jo silmänruokaakin. Ihana kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän on jo puoliksi yhtä tärkeää kuin makukin :) Kiitoksia!

      Poista
  6. Nam, tässäpä hyvä ohje. Eikö Violat ole kaikki laktoosittomia ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa mun jutussa lukee, että ainoa laktoositon ja samalla maustamaton tuorejuusto löytyy juuri Violalta. Mutta vaikka en siitä tuossa puhukkaan, niin ei ne kaikki olleet silloin laktoosittomia, kun tätä juttua kirjoitin. Nyt kun Viola tuorejuustot uusiutui niin kaikki heidän tuorejuustot muuttuivat laktoosittomiksi. Ja onneksi olivat hoksanneet nostaa maustamattoman laktoosittoman tuorejuuston rasvaprosentin 13%:sta 25%:iin! Mahtavan makuista oli tämä rasvaisempi versio ja nyt saa tästäkin kinkkukakusta laktoosittomana maukkaampana :)

      Poista
  7. Teen tämän kakun siskon valmistujaisiin ja ajattelin tehdä myös lohikakun, niin voiko tätä ohjetta muokata silleen että vaihtaa vaan kinkun tilalle lohen? Tuleeko oudon makuinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos jo vastauksestasi :)
      -maria

      Poista
    2. Hei Maria! Yhtään en osaa sanoa minkä makuinen tuosta yhdistelmästä tulisi. Mielestäni kannattaa tehdä kalakakku ihan omalla ohjeella, mulla on kokemusta Pullahiiren kalakakusta ja se on todella maukas. Siinä yhtenä täytteenä on munavoitäyte ja se sopii kyllä hyvin kalan kanssa. On kiva, että kakut ovat omanlaisiaan ja vieraat saavat näin erilaisia makuelämyksiä. (tuo Pullahiiren kalakakun ohje menee sellaisenaan 26cm pyöreään vuokaan) Onnea juhliin! :)

      Mulla on muutama kuva kalakakusta jonka olen tehnyt Pullahiiren ohjeella, jutuista löytyy linkki Pullahiiren ohjeeseen:
      http://taikakakut.blogspot.fi/2013/09/kinkku-ja-kalavoileipakakut.html
      http://taikakakut.blogspot.fi/2014/03/kinkku-ja-kalavoileipakakut.html

      Poista
  8. Tein isohkon kinkkuvoileipäkakun ystäväni tytön ristiäisiin ja samalla omalle perhelle pienemmän samanmoisen. Meidän perhe ei ole oikein voileipäkakkujen ystävä, mutta tätä ohjetta hiukan muokkaamalla tuli kyllä parasta voileipäkakkua, mitä ollaan syöty. Kiitos taas siis hyvästä testatusta ohjeesta :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Raili ja ole hyvä :) Minäkään en ollut ennen suuri voileipäkakkujen ystävä, kun juhlissa olin saanut vaan todella raskaita majoneesin ja sulatejuuston täyttämiä kakkuja. Tähän kakkuun olen ollut tosi tyytyväinen ja olen tehnyt näitä todella paljon muillekin ihmisille. Tämä on tosi hyvä ohje :)

      Poista
  9. Tätä kinkkukakkua olisi tarkoitus tehdä kaksin kappalein :) Jätätkö muuten leivistä reunat leikkaamatta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt huomasin, kun luin ohjeen tarkemmin, että kyllä ;) Eikun kakun tekoon (viisi täytekakkua jo tekeytymässä) :)

      Poista
    2. Kyllä mä leikkaan leivistä ohuelti reunoja pois ihan kakun leikattavuuden takia. Kaikki ei silti leikkaa ja olen ymmärtänyt että leikkaaminen on turhaa koska kostutus kuitenkin pehmentää leipää. Riippuu tietysti leivästä, että kuinka vahvaa on! Tuossa ohjeessa ei näytä olevan minkäänlaista mainintaa leipien leikkaamisesta... Meillä on tänään 1-vuotissynttärit joten työtä riittää täälläkin ;) Onnea sulle työsarkaan!

      Poista
  10. Näillä sun voileipäkakku ohjeilla tulee tosi hyvät kakut!! Monelle ystävälle suositellut ja hekin ovat tykänneet. Itse käytän vähän vähemmän tuorejuustoa täytteissä enkä pidä tosta yrttijuustosta joten sen olen korvannut ruohosipulituorejuustolla. En tiedä saako kaupasta, mutta tukusta olen ostanut fazerin laivurin viipaleita voileipäkakkuihin, aivan ihanaa leipää tähän tarkoitukseen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kinkkukakusta on tullut niin suosittu, ettei oikein muuta tuu enää tehtyykkään (<- onks toi sana!? ;D). Kaikki haluaa tätä aina uudestaan ja uudestaan! Kalakakkuakin joskus koitin tehdä, mutta sitä ei kysytä lainkaan niin kuin tätä. Ihan täydellistä! ;D En oo kuullut tosta leivästä, mutta pitääpä katsella kaupoissa leipiä sillä silmällä.

      Poista
  11. Hei,
    oletko kokeillut tällä ohjeella tehdyn kakun pakastamista? Kuulostaa tosi hyvältä ohjeelta :)

    Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Johanna! En kyllä lähtis pakastamaan tälläistä kakkua. Jos on kiirettä, niin tämän pystyy kuitenkin tekemään jo pariakin päivää aikaisempaan. Kakku kun vaan paranee vanhetessaan! Tämä on tosi hyvää kakkua! :)

      Poista
  12. Kiitos tosi kivasta ja toimivasta ohjeesta! Tein palvilampaalla täytetyn voileipäkakun muuten hyvin pitkälti tämän ohjeen mukaisesti viikonloppuna eräisiin perhejuhliin, ja kakku onnistui todella hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tosi kiva kuulla, että ohjeesta oli sinulle iloa! :) Palvilammasvoileipäkakku kuulostaa hyvältä ;)

      Poista
  13. Moikka! haluaisin tehdä tämän ohjeen mukaan mutta haluaisin tehdä kakun suorakaiteen muotoiseksi isolle tarjottimelle. Teenkö silti samoilla määrillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Tee vain samoilla ainemäärillä. Tässä on viisi leipäsiivua per kerros niin pysyt vaan samoissa määrissä niin menee nuo täytteetkin tasan.

      Poista
  14. Hei, tällä reseptillä harjoittelin ensimmäistä kertaa elämässäni voileipäkakkua ja hyvää tuli, sillä hupeni ihan perheen kesken parissa päivässä. Ajattelin tätä tehdä myöhemmin myös juhliin, mutta pitäisi olla tuolloin jotain gluteenitonta leipää. Osaisitko suositella jotain maukasta gluteenitonta leipää? Miten tuon kostutuksen laita sitten on, että minkä verran sitä gluteenitonta versiota osaisi kostuttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva kuulla, että tykkäsitte! Tämä on meidän suvussa monelle heikkopaikka, kaikki tykkää tästä kakusta todella paljon ;) Ja siksi tätä on tullut tehtyä hirveän monta kertaa. Mä en ole koskaan tehnyt gluteenitonta leipää, enkä ole edes ostanut sellaista joten en osaa yhtään sua neuvoa. Enkä osaa mitään suositellakkaan... Mutta googlettelin vähän asiasta ja löysin tälläisen jutun jossa Kermaruusun Anneli oli tehnyt voileipäkakun leivät itse, mutta sellaisista valmiista pakkauksista. Ne vaikutti aikas näppäriltä:
      http://www.kermaruusu.com/2016/09/voileipakakku-gluteeniton.html
      Toinen vaihtoehto on ostaa kaupasta vaan valmista ja maistella millaista leipä on. Kostutus on varmaan samaa luokkaa kuin tavallisessakin leivässä. Toivottavasti sait tästä edes vähän apua! :)
      http://www.maku.fi/teemat/voileipakakku

      Poista
  15. Mä oon niin usein tehnyt tietyllä ohjeella voikkaria, että nyt haluisin kokeilla jotain uutta (kyllä sekin kehuja on kerännyt mutta silti :D) joten mietin että riittääkö täytteet jos puolitan ohjeen, teen vaan sellaseen 2l leipävuokaan? Kiitos taas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosi hyvä valinta! ;D Mä en uskalla kauhean tarkkaan luvata määriä, mutta puolikkaalla minäkin lähtisin kokeilemaan. Olen tehnyt kahvikakkuvuokiin tätä, mutta ne ovat olleet 1½ litraisia:
      http://taikakakut.blogspot.fi/2013/06/kinkku-voileipakakut.html
      Ole hyvä! Toivottavasti maistuu teillekin! :D

      Poista
  16. Hei, mutä Reilu leipää käytät? Täysjyvääkö? Aikomuksissani on kokeilla tätä reseptiä. En ole koskaan aiemmin vielä tehnyt voileipäkakkua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Mä käytän ihan kaikkia Reilu-leipiä, mutta yleensä jotain terveellisempää eli täysjyvää tms. Jos ostan ihan vaaleaa vehnää niin laitan sitä yhden kerroksen ja muuten jotain muuta. Musta on kiva sekoittaa kahta leipää yhteen kakkuun, näin tulee kivasti erivärisiä kerroksia ;) Toivottavasti maistuu!

      Poista
  17. Moikka, mä tossa aiemmin kyselin että mahtaisko riittää jos puolitan ohjeen omaan vuokaan sopivaksi ja se oli just eikä melekeen sopiva ohje :) vähän maistelin täytteitä ja oli kyllä tosi herkkuu :) huomenna vasta saa kunnon palan kun nyt saa rauhas tekeytyy yön yli :) kiitos taas paljon ohjeesta ja vinkeistä :) teen toistekkin :)) -MillaKrista

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)