Tarun Taikakakut

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Mantelinen omena-karviaispiirakka (26cm)

Moi!
Tein viime viikonloppuna omenamehua mehulingolla ja olin päättänyt keksiä jotain linkoamisesta jäljelle jäävästä massasta. Olen koonnut pari vuotta kattavaa pakettia tuosta omenamehun linkoamisesta ja se juttu löytyy täällä. Tällä kertaa sitten tein massasta sosetta ja olen nyt koittanut keksiä sille käyttäkohteita. Keitin massaa sokerin ja veden kanssa ja soseutin sen moneen kertaan jotta sain siitä sileää. Lisäilin tuonne mehujuttuun ohjeen soseen tekemiseen. Tässä nyt yksi käyttökohde soseelle. Sose sopi tosi hyvin myös turkkilaiseen jogurttiin ja kaurapuuron joukkoon. Jos sinulla ei ole tälläistä massaa, voit korvata sen muulla vahvalla soseella, hillolla tai vaikka marjoilla. Olen tehnyt tätä piirakkaa nyt pari kertaa ja piirakka on todella hyvää! Piirakan pohja on aivan mahtavan maukasta!


Mantelinen omena-karviaispiirakka 26cm

Pohja:
125 g voita sulatettuna
1 kananmuna
150 g ranskankermaa
1½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria tai ½ tl vaniljaa myllystä
½ dl mantelirouhetta

Päälle:
n.3 dl omena-karviaissosetta tms.

1 prk kermaviiliä
½ dl sokeria
2 kananmunaa

Sulata voi, lisää siihen muna ja ranskankerma ja sekoita. Lisää sitten yhteen sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikinaksi. Levitä taikina noin 26cm irtopohjavuoan (jossa on pohjalla leivinpaperi ja reunat voideltu) tai voidellun piirakkavuoan pohjalle. Sivele taikinan päälle omena-karviaissose ja kaada päälle lopuksi kermaviili-munaseos. Paista uunissa 175 asteessa n. 40 minuuttia.

Pohja on ihanan mehevä ja pehmeä vähän lämpimänä ja huoneenlämpöisenä, kun taas jääkaappikylmänä se on aika tiivistä. Piirakka kannattaa siis ottaa huoneenlämpöön ajoissa ennen tarjoilua. Mantelirouhe antaa ihania sattumia pohjaan, mutta voit halutessasi jättää sen pois.




Terveisin Taru

4 kommenttia:

  1. Kermaviilipiirakat on hyviä, mutta omppuversiota en olekaan koskaan kokeillut.. kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä piirakka syntyi niistä aineista mitä kaapissa sattui olemaan, kun halusin heti sillä hetkellä leipoa tuosta soseesta jotain :D Ja todella hyvää oli!

      Poista
  2. Hienoa raaka-aineiden loppuun asti hyödyntämistä. Iso peukku lähtee täältä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koitan aina pyrkiä siihen ettei hirveästi menisi ruokaa roskiin. Tuon omenamoskan määrä on mehua lingotessa välillä ihan huimaa. Mutta nyt en enää mehua edes tee, kun nuo talviomenat (ainoat joita tänä vuonna sain, kun muut putosi ennen aikojaan puusta...) on niin kuivia ettei mehua saa juuri mitään.. teen mielummin niistä suoraan sosetta :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊